NL   FR

      

4 momenten waarop je je kinderen door een chiropractor moet laten checken !

I. 4 momenten waarop het aangeraden is je kinderen door de chiropractor te laten checken

Eerst moet je dit weten :

    Curve wervelkolom foetus      Ontwikkeling curve wervelkolom bij baby           Ontwikkeling curve wervelkolom baby

De wervelkolom van een kind groeit enorm snel (in de eerste 12 maanden na de geboorte met 50%). Een baby heeft nog geen 4 curves in zijn wervelkolom als hij/zij geboren wordt (zie foto). De curve van de wervelkolom van een kind vormt zich gedurende de eerste 22 maanden. Een gezonde curve ter hoogte van de nek vormt zich doordat een baby zijn hoofdje begint op tillen. Een gezonde curve in de onderrug vormt zicht wanneer een kind begint te kruipen en wandelen.

Het is dus belangrijk dat :

1) tijdens de vorming van de curves er geen spanning of disbalans ontstaat;

2) na de vorming van de curves de wervelkolom recht, soepel en ontspannen verder kan groeien.

Vandaar ons advies om, vooraleer kinderen in hun tweede "groeisprintfase" terecht komen (aan het begin van de puberteit) hen op 4 momenten te laten checken op "onregelmatigheden" door de chiropractor :

       

  • 1. Bij de geboorte : het geboorteproces op zich (gespannen ligging in de baarmoeder voor de geboorte, moeilijke doorgang in geboortekanaal, bevalling met grote trekkracht aan hoofd, met zuignap of keizersnede...) kan reeds spanning en disbalans veroorzaken.
  • 2. Als baby's beginnen kruipen en stappen en dus meermaals vallen op de kont of heupen of soms zelfs voorwaarts (tussen 1 & 2 jaar).
  • 3. Wanneer ze wat actiever en intenser beginnen spelen en sporten. De impact van bvb. een val of van repetitieve belasting op de wervelkolom is dan ook een stuk heftiger (tussen 6 en 9 jaar).
  • 4. Net voor de hormonale groei (meisjes rond 10 jaar, jongens rond 11 jaar). Dan zullen we nogmaals kijken of er geen abormale spanningen of scheefstanden (bvb. beginnende scoliose) waar te nemen zijn.

Let op !

  • a) In het geval van een baby die continu huilt, een voorkeurshouding heeft, heel druk is of een gespannen houding vertoont of wanneer er reflux is, dan is het ook weer aangeraden je baby door je chiropractor te laten checken.
  • b) Het is evident dat wanneer je kind(eren) een ernstig letsel zou opdoen als gevolg van een val of ongeval het dan ook nodig is ze door hun chiropractor structureel te laten checken. Maar ook bij bvb. oorontstekingen doet een behandeling vaak wonderen.
  • c) Wat wij al langer weten en ervaren wordt nu ook via wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Regelmatige chiropractiebehandelingen verhogen de immuniteit. Dus is er ook nog een meerwaarde op dat vlak voor je kids : ze slapen beter, worden minder snel verkouden, zijn sterker en soepeler dan vele van hun klasgenoten etc..
  • d) Tenslotte is er nog het fenomeen dat rugpijn vaker begint op te treden bij kinderen. Het overmatig gebruik van multimedia-apparatuur met als gevolg een totaal verkeerde of overbelaste houding (de nek bij het texten) en een passieve levensstijl is daar niet vreemd aan.
  • e) Wat voor jullie kinderen geldt geldt natuurlijk ook voor jullie : ouders en grootouders :): wacht niet tot de problemen zich voordoen om je te laten checken !