NL   FR

      

Waarom kinderen chiropractie nodig hebben

Als je bij ons sedert kort in behandeling bent en onze film gezien hebt zal je begrijpen waarom we een heel warme oproep doen je kinderen mee te brengen.

Er zijn belangrijke fases in het leven van kinderen en tijdens die fases is een “check-up” van je kids noodzakelijk.  De eerste mogelijke oorzaak van spanning op de wervelkolom en neurologische stress die dat teweegbrengt is de geboorte.  Vervolgens het moment waarop baby lief begint te kruipen en stappen en bijgevolg veel begint te…vallen. En dan heb je het beginnen fietsen, vechten, in bomen klimmen, sporten, paardrijden,…en bijgevolg veel…vallen.  Tot slotte net voor je kind de adolescentiefase bereikt is er de fase van de snelle groei met alle fysiek-emotionele spanningen en onevenwichten die dat met zich mee brengt (ook wel puberteit genoemd).

We leggen graag uit waarom het belangrijk is op die momenten je kids chiropractisch te laten controleren :

1)      Een wervelkolom waarvan de wervels netjes in één lijn boven en onder elkaar staan zal minder snel slijten. Dat heeft als extra voordelen dat de tussenwervelruimtes voldoende groot blijven om de zenuwen vrije doorgang te verschaffen. Zenuwen die ongehinderd hun werk kunnen doen zorgen voor een beter algemeen functioneren van alle lichaamsfuncties, voor een beter herstel en regeneratie en voor een verhoogde immuniteit.

2)      Een wervelkolom die netjes recht staat en vrij van druk is zal geen structurele compensatiestress veroorzaken. Wanneer bvb de rug “scheef staat” (bvb. in het geval van een scoliose of S-curve) zal er ergens boven of onder die niet normale curve extra spanning gaan ontstaan om met dit onevenwicht te kunnen omgaan. Daardoor zal een kind van zichzelf niet beter weten dat het recht staat, maar als je je kind goed observeert zal je merken dat zij of hij “scheef staat”. Dat kan je merken aan bvb. de rechter schouder die hoger staat dan de linkerschouder of meer naar voren hangt dan de linkerschouder of bvb aan het rechteroor dat lager staat dan het linkeroor etc… eenvoudig waar te nemen als je eens goed kijkt !

3)      Komt daarbij ook nog dat kinderen “kinderen van hun tijd” zijn : heel vaak zittend en met voorovergebogen hoofd (een hoofd weegt gemiddeld tussen de 5 & 8 kgs !). Wat de impact op langere termijn is op de wervelkolom en het zenuwstelsel als gevolg van overdadig smartphone- of tabletgebruik is moeilijk in te schatten.  Feit is dat chiropractie de nefaste gevolgen hiervan kan helpen indijken.

Ouders en hun kinderen vinden het belangrijk dat hun tanden recht staan. Ongeveer de helft van de kinderen onder de 15 draagt een beugel en vaak nog om esthetische redenen. “Scheve tanden” worden snel opgemerkt maar het is helaas geen reflex noch bij kinderen of hun ouders om te kijken of hun romp en wat daaraan verbonden is wel recht staat of niet. Spijtig vinden we dat.

Kinderen houden van chiropractie en reageren gemiddeld beter en sneller op een chiropractiebehandeling maar dat geldt ook nog voor veel andere dingen. Als ze een chiropractiebehandeling hebben ontvangen gaan ze zelf ook beter de signalen van pijn of scheefstand kunnen opvangen en suggereren ze vaak zelf om weer eens naar de chiropractor te mogen. Alle kinderen vinden onze chiropractoren superlief en dat zijn ze ook J. Je kind zal je dankbaar blijven dat je hem/haar met chiropractie in contact hebt gebracht.

“Een pijnlijke rug, dat zit in de familie” is wat ons betreft een uitspraak van een slachtoffer die machteloos toeziet hoe zijn/haar kinderen effectief een zelfvervullende profetie gaan manifesteren. Er is geen reden waarom uw kinderen en de kinderen van hun kinderen dezelfde fysieke klachten keer op keer dienen te reproduceren in hun leven. Als je je kinderen laat behandelen voor deze “terugkerende genetische” klachten dan kan je de genetische bestemming afzwakken en zelfs ongedaan maken.

Dus lieve ouders : check je kinderen zelf visueel (kijk hoe ze staan, bewegen, hoe soepel, stijf ze zijn, vraag ze of ze soms pijn hebben onder of boven in hun wervelkolom, of ze soms hoofdpijn hebben). Hebben ze chronisch last van verkoudheden, asthma of andere aandoeningen dan kan chiropractie ook hier vaak hulp bieden. Lees dit artikel opnieuw en informeer jezelf (bvb. op onze site : www.chiropractieplus.be) over het belang van een regelmatig onderhoud van je wervelkolom).

Breng je kinderen mee naar de praktijk : ze zullen je er later dankbaar voor zijn.