NL   FR

      

Veelgestelde vragen

Is een chiropractische behandeling pijnlijk ?

NEEN!

Een chiropractische behandeling is niet pijnlijk, hoogstens wat onwennig omdat je dit type van behandeling niet gewend bent.

Vanwaar komt het krakende geluid?

VAN INGEKAPSELDE LUCHT DIE LOSPLOPT

Chiropractors worden ten onrechte “krakers” genoemd. Het zogezegde "kraken" is het ploppende geluid dat je hoort wanneer ingekapselde lucht (gas) tijdens een hoge snelheidscorrectie vrijkomt uit het losgemaakte gewricht.

Kan chiropractie/de chiropractor me snel van mijn pijn afhelpen?

JA, ALHOEWEL DAT NIET DE FOCUS IS

Een chiropractor zorgt ervoor dat spanningen, scheefstanden en blokkades van de wervelkolom weggenomen worden.  Dit geeft meestal redelijk snel (na 3 tot 6 behandelingen) pijnverlichting.

Pijnverlichting is echter niet het doel van een chiropractische behandeling. De chiropractor wil, eens de pijn verminderd of weg is, je wervelkolom soepel en sterk houden zodat de acute pijn niet meer terugkomt en je lichaam, via het onderliggend zenuwstelsel, zich optimaal kan genezen en regenereren.

Is chiropractie duur? Wat zijn de kosten?

CHIROPRACTIE IS NIET DUUR

Het antwoord hierop is eigenlijk een vraag: wat is een goeie gezondheid op basis van een optimaal functionerend zenuwstelsel jou waard? Chiropractie is een natuurlijke “non-invasieve” (geen medicatie, geen ingrepen) behandelvorm en bovengemiddeld effectief. En vooral: chiropractie nodigt je uit je eigen gezondheid bewust in eigen handen te nemen. We willen letterlijk en figuurlijk je ruggengraat versterken

In België betalen de mutualiteiten gemiddeld 5 x € 10 per gezinslid per jaar terug en in Nederland dekken de verzekeringen gemiddeld ruimschoots de gemiddelde jaarkost voor chiropractie.  Om een idee te geven voor Belgische patiënten die een beperkte teruggave ontvangen :  als je 1x om de 2 maand komt (dat bevelen wij aan als “onderhoudsfrequentie”) kost het je gemiddeld € 18/maand.  Een eerste behandeling (intake : vragenlijst invullen en doorlopen, videoreportage over chiropractie bekijken, samen met chiropractor de vragenlijst overlopen, verdere ondervraging, testen en behandeling) kost €60.  Alle eventueel daarop volgende behandelingen kosten €45 (Maldegem en Gistel). In Linkebeek (Brussel) liggen de tarieven ietsje hoger.

Hoeveel keer moet ik behandeld worden?

VOLDOENDE OM KLACHTENVRIJ TE WORDEN EN TE BLIJVEN.

Er is geen standaard antwoord hierop want ieder mens is uniek. Wel is het onze betrachting je in een 5-tal initiële behandelingen van je klachten, van je pijn af te helpen (de fase van de "crisiszorg") In een daaropvolgende fase  (de stabiliteitsfase") willen we dat zo houden, m.a.w. willen we je lichaam (dat nu geen pijn meer ervaart) stabiliseren en versterken.

Gezien chiropractie als doel heeft het zelfgenererend vermogen van je lichaam te bevorderen raden wij aan om je op regelmatige basis (de "onderhoudsfase") verder te laten behandelen. Wie blijft behandeld worden zal steevast beter reageren op de uitdagingen van zijn/haar omgeving, van welke aard ook. 

Onze 3-fasenposter licht de 3 zorgfasen van chiropractie verder toe.

Voor wat soort klachten kan je bij een chiropractor terecht?

VOOR MEER DAN JE DENKT

Een chiropractor is niet enkel gefocust op het behandelen van musculoskeletale klachten, het verlichten van pijn maar evenzeer op het maximaal en optimaal houden van je lichaamseigen vermogen om zich te herstellen en te regenereren. Dit door blokkades, spanningen en scheefstanden op en rond de wervelkolom vrij te maken. Als neveneffect verdwijnt meestal ook snel de pijn.

De meeste mensen komen nog altijd met nek-en rugklachten (musculoskeletale klacthen)maar veel mensen komen bij ons zonder noemenswaardige symptomen op onderhoud. Anderen komen bij ons met niet gewrichtsgerelateerde klachten zoals migraine, oorontstekingen, bedplassen, fibromyalgie, artrose, huilbaby’s…. Velen hebben baat bij de behandeling, ook al kunnen we niet altijd alle pijnklachten verhelpen.

Voetnoot : hierboven beschrijven we positieve ervaringen van onze patiënten na een chiropractiebehandeling of na een reeks chiropractiebehandelingen. Gezien bovenvernoemde positieve effecten veelvuldig en herhaaldelijk voorkomen zou het goed zijn deze op termijn allen via wetenschappelijk onderzoek te kunnen staven, maar dit is op heden nog niet het geval”.

Wat is het verschil tussen chiropractie en andere behandelvormen zoals bvb. osteopathie?

CHIROPRACTORS ZIJN GEWOONWEG LEUKER :)

Los daarvan zijn er een aantal wezenlijke verschillen. Om het bij chiropractie te houden:

  • elke erkende chiropractors hebben een “master” titel (5-jarige opleiding)
  • een chiropractor is echt gespecialiseerd in het specifiek in beweging brengen van de wervels/van wervelsegmenten
  • een chiropractor focust zich op het optimaal laten functioneren van het zenuwstelsel
  • chiropractie heeft, naast het zogezegde “kraken”, unieke behandeltoestellen en technieken.

Kan je baby’s kraken?

NATUURLIJK NIET, MAAR JE KAN ZE WEL CHIROPRACTIE GEVEN!

Nogmaals: ban het woord “kraken” uit je woordenschat! Er wordt niets gekraakt. Chiropractie is niet pijnlijk en uiterst veilig.

Structurele problemen hebben vaak hun oorsprong in de jeugd. Reeds vanaf de geboorte kan spanning op een baby’s structuur ontstaan. Het opsporen en wegnemen van babyblokkades is essentieel voor een verdere goede ontwikkeling van elke baby. Wat ons betreft diente elke baby gecheckt te worden door een chiropractor.

Is chiropractie gevaarlijk ?

Chiropractie is een zeer veilige behandelmethode uitgevoerd door bekwame hoogopgeleide chiropractors. Een uitgebreide vragenlijst en intake gesprek zorgen ervoor dat de chiropractor een totaalbeeld van iedere patiënt heeft waardoor zij perfect kan inschatten wat en hoe te behandelen. Zowel baby’s, zwangere vrouwen, patiënten met acute hernia’s of andere musculoskeletale problemen kunnen perfect veilig behandeld en geholpen worden met behulp van chiropractie.