NL   FR

      

Chiropractie kan zwangere vrouwen ondersteunen

De zwangerschap is voor een toekomstige mama een opwindende periode die leidt naar de geboorte van haar kind, iets waar ze met hart en ziel naar uitkijkt. Tegelijkertijd verandert er enorm veel in haar lichaam terwijl de baby groeit. Vooral de rug, de nek en de gewrichten worden meer belast. Naast de zorg en opvolging die ze reeds krijgt van een gynaecoloog en/of vroedvrouw kan chiropractie een welgekomen aanvulling zijn om de pre- en postnatale periode voor de mama op een comfortabele manier te laten verlopen.

1. Chiropractie houdt de wervelkolom in balans.

Het toenemend gewicht van de baby kan de wervelkolom in disbalans brengen en voor behoorlijk wat last en  pijn zorgen.  De chiropractische behandeling is erop gericht de wervelkolom in balans te houden zodat alle ondersteunende spieren en pezen optimaal blijven werken en op die manier het toenemend gewicht kunnen blijven "opvangen".

2. Chiropractie kan de behoefte aan pijnstillende medicatie verminderen

Chiropractors zijn gericht op het vinden en verhelpen van de onderliggende oorzaken van ongemak en pijn zodat zwangere vrouwen minder geneigd zullen zijn om naar gemakkelijk beschikbare pijnstilling te grijpen.

3. Chiropractors kunnen helpen de gewrichten te verstevigen

De vooruit hangende zwangere buik is vooral belastend voor de heupen, benen en enkels. Chiropractie werkt op de hele mechaniek van het lichaam en helpt zo belasting te verminderen en herstel op een natuurlijke manier te bevorderen.

4. Chiropractors kunnen het bekken helpen stabiliseren

Dit faciliteert het geboorteproces. De "Amerikaanse Zwangerschaps Vereniging" zegt hierover het volgende : "een bekken dat scheef staat kan de ruimte voor de groeiende baby verkleinen ("intra-uteriene beperking". Zo'n scheefstand kan het mogelijks voor de baby moeilijker maken de beste positie voor de geboorte in te nemen. Dit kan de mogelijkheid voor de zwangere mama om een natuurlijke non-invasieve bevalling te hebben beïnvloeden"

5. Chiropractie verhoogt de veerkracht van het lichaam  

Zwangere vrouwen die voor chiropractie kiezen genieten van een betere houding, minder belasting dan nodig, minder pijn en een verhoogde mobiliteit (vooral in het laatste trimester van hun zwangerschap). Doordat ze langer mobiel en fit blijven zullen ze meestal na de zwangerschap ook weer sneller fit en mobiel zijn.

Samengevat : Chiropractie kan de algemene gezondheid en het gevoel van welbehagen van zwangere vrouwen bevorderen, zodat ze zich meer kunnen concentreren op de aangename aspecten van de zwangerschap. Een mama "in verwachting" die zich door een chiropractor laat verzorgen heeft meer kans op een sterker lichaam, een vlotte bevalling en een vlot herstel wanneer de baby geboren is.

Belangrijke voetnoot : De zwangerschap is in eerste instantie een natuurlijk proces, voor de toekomstige mama een intense en intieme periode met als orgelpunt de geboorte van haar baby. De lichamelijke veranderingen (vooral ter hoogte van pelvis en de baarmoeder) zijn er om de groei van de baby te faciliteren en de geboorte vlot te laten verlopen.  Het is dus niet de zwangerschap die op zich belastend is, maar de vitaliteit, fitheid van de mama en de stabiliteit en flexibiliteit van haar wervelkolom voor ze zwanger wordt. Vandaar het belang zeker ook voor de zwangerschap van een regelmatige controle bij haar chiropractor.

Bron : Circle of Docs