NL   FR

      

Reflux bij baby's en chiropractie

Veel baby’s geven af en toe wat voeding terug (reflux). Wanneer het veelvuldig is en de baby er gespannen bij en het pijnlijk is (reflux als “aandoening”) schrijft de dokter soms maagzuurremmers, met name protonpompremmers voor. Dit kan een risico inhouden.

Laura Malchodi, een Amerikaans kinderarts, stelde vast dat kinderen die deze medicatie innemen in de eerste 6 levensmaanden meer botten braken dan kinderen die deze medicatie niet toegediend kregen. Ook bij volwassenen die deze protonpompremmers langere tijd innamen stelde men hetzelfde vast.  Er is dus een duidelijk aangetoond verband, ook al is het mechanisme erachter nog niet éénduidig achterhaald.

Dokter Malchodi stelt dat het normaal is dat baby’s veel vocht teruggeven, gezien de hoeveelheid vocht die ze innemen t.o.v. hun eigen lichaamsgewicht enorm is en de sluitspier van hun slokdarm onderontwikkeld is.  Maagzuurremmers zullen de reflux niet stoppen; enkel verlagen ze blijkbaar de PH-graad van het de terugkerende vloeistof zodat die minder irriteert (want minder zuur).

Sommige baby’s zullen medicatie nodig hebben, anderen niet. Het is een kwestie te zien in welke mate je baby echt afziet (pijn heeft, vermagert) als gevolg van de reflux.

Tot slot hoopt dokter Malchodi dat haar onderzoek een conversatie op gang brengt tussen dokters en ouders vooraleer maagzuurremmers voorgeschreven worden en dat de duur van de toediening ervan beperkt blijft.

Spreek er in elk geval over met je chiropractorMarine Leforestier is bij Chiropractie Plus de specialist van de baby’s.

 

Bron : https://www.sciencenews.org/blog/growth-curve/drugs-reflux-disease-infants-may-come-unintended-consequences?fbclid=IwAR2wAuvy4oIT92NlyPE3CZHc1ZfWvm9nkfapBlBJA0z0oPnpELEgo6wl-CM